NOVÉ ÚSTECKÉ PŘEHLEDY

 

Jseš návštěvník     

Pravidelné rubriky
NAŠE KUCHYŇ
Nepravidelné rubriky
a a

úvodník
program - obsah
linka veřejné důvěry
pozvánka do kina
bylo, je či bude...
primátoři
hvězdné okénko
ledárna
náš tip na výlet
zoo
káráme & chválíme
ústecké hospody
rozhovor
státní vědecká knihovna
činoherní studio
demo recenze
naše soutěž
vaříme s jirkou
kontakty
odkazy

hlavní strana

    Již podruhé se v mé (+ Vaší) kuchařce nebudu patlat s nějakým konkrétním žvancem (první případ byl v nedávné stati "Mejeme nádobí"), ale budu se zabývat jakýmsi deratizačně-interiérovým’ popisem toho, jak by měla vypadat SPRÁVNÁ KUCHYŇ. Málo platné, v této laboratoři člověk přece jenom stráví kus svého života, někdo dokonce celý (např. kuchař na Mírově, avšak bez úmyslu úspěšného útěku). Vzhled kuchyně nepřímo koresponduje i se vzhledem každého strávníka a kuchaře, jak se kdysi v literatuře zmínila i má zesnulá kolegyně M. D. Rettigová. Hned si také vysvětlíme proč.
    Základním pravidlem pro práci v kuchyni, kterému se krajově říká též "šukání" (= pohyb ‘sem-tam’ = obdoba angl. ‘push-pull’) je DUCHOVNÍ PŘÍSTUP k samotnému vaření. Ten kdo vaří NERAD a nebo dokonce že ‘MUSÍ’, tak ten ať do kuchyně raději VŮBEC NELEZE, aby nedostal pánví nebo ‘dranžírákem’. K plotně se zásadně přistupuje s LÁSKOU k bližnímu, protože bychom mu jí svým vyvařováním měli dávat nepokrytě a opravdově najevo. Tuto lásku mu ostatně prostřednictvím pokrmu VYZNÁME přes jeho žaludek. Náš strávník by nás správně neměl v kuchyni při vaření VŮBEC VIDĚT, protože by ho mohla přejít chuť. Je potřeba vytvořit dojem, že jídlo nám je servírováno jakoby od číšníka z restaurace, kde také nevíme, jak probíhala jeho geneze a co měl kuchař na sobě. Je tedy řeč o úboru a vzhledu naší kuchařky(e). Hladový muž musí být neustále udržován v iluzi, že jídlo mu žena připravuje v čistém oblečení a ne v nějaké umaštěné zástěře od krve ze zabíjačky nebo manželské hádky. Mj., tato stať je obsáhle popisována v připravované knize autora našeho ‘Hvězdného okénka’ p. R. von Neuvirta "Ženo, vrať se k plotně!" (Votobia). Ale zpět.
    Kuchyň musí být též dostatečně větrána, aby se výpary nenasakovaly do jejích omítek a aby nedocházelo k nechtěnému zahušťování pokrmů nadměrným přísunem vápníku z olupovaného zdiva. Zanedbatelný není ani vznik případných plísní, které se nedají omlouvat ani při přípravě studených večeří, složených převážně např. z plísňových sýrů. Kuchyňská LINKA by měla být jakýmsi SÉRIOVÝM PÁSEM, který začíná u sporáku a končí u dřezu. Pro velkou praktičnost a úspornost je největším letošním hitem klasický kuchyňský sporák na dřevo, na jehož litinových tálech můžeme nejen vařit, ale dělat i všemožné placky a keramiku. Tento druh sporáku nemusí mít navíc ani zamontovaný měřák odběru, protože spotřeba tohoto druhu ‘pohonu’ je v podstatě nezměřitelná. Stěny okolo sporáku musí být obloženy glazovanými obkladačkami, abychom z nich mohli dobře smývat nacákaný přepálený omastek, těstoviny, škvarky či kousky masa. Myčka na nádobí musí být umístěna v dostatečné vzdálenosti od žhavého sporáku, aby se její umělohmotné části nezkroutily, na což se nevztahuje záruka. Nad plotnu umístíme nehořlavý vějířovitý držák na sušení všemožného textilu, vyjma bot. Po stěnách kuchyně jsou rozvěšeny vařečky, pánve, česnek a poličky na koření, talíře, hrnky, kytky atd. atd. Dřez na zadělané a oslintané nádobí nenecháváme naplněný příliš dlouho, protože by se časem mohl proměnit v jeden veliký květináč neobvyklých kultur naší flóry. Tomuto však lze preventivně zabránit jedním nebo menší smečkou domácích psíků, tzv. "lízálků", kteří již netrpělivě čekají se zavěšenými ‘opratěmi’ na svých uslintaných mordách, až my domlaskáme.
    Digestoř na odsávání výparů je vzhledově tak hnusná (připomíná zmenšeninu mlátičky na obilí), že její funkci raději nahrazujeme otevřením okna. U některých manželství je nevraživost jednotlivých protagonistů této přežívající instituce již tak NESNESITELNÁ, že žena z kuchyně raději nevychází a strká žvanec svému bývalému milému do výdejního okénka, které jí manžel raději vyrobil. Toto je však extrémní případ a vždy je lepší spolu raději nějak vycházet a tu a tam i jídlo pochválit. Takže příště si už něco dobrého na plotně zase vypálíme.

TV KOUTEK - TV KOUTEK
CHABAŘOVICE FEST 7.
NOVÁ BYSTŘÍLNA
Zapomenutý generál Eduard Kadlec
Rozhovor s lékařem
CYKLOTOUR
Roman Holý vzpomíná

Archiv:

 

 J. B. Š.

Copyright © 2001 KK & UKP'98