úvodník
program - obsah
linka veřejné důvěry
pozvánka do kina
bylo, je či bude...
primátoři
hvězdné okénko
ledárna
náš tip na výlet
zoo
káráme & chválíme
ústecké hospody
rozhovor
státní vědecká knihovna
činoherní studio
demo recenze
naše soutěž
vaříme s jirkou
kontakty
odkazy
hlavní
strana
|
Již
podruhé se v mé (+ Vaší) kuchařce nebudu patlat s nějakým konkrétním žvancem
(první případ byl v nedávné stati "Mejeme nádobí"), ale budu se zabývat
jakýmsi deratizačně-interiérovým’ popisem toho, jak by měla vypadat SPRÁVNÁ
KUCHYŇ. Málo platné, v této laboratoři člověk přece jenom stráví kus svého
života, někdo dokonce celý (např. kuchař na Mírově, avšak bez úmyslu úspěšného
útěku). Vzhled kuchyně nepřímo koresponduje i se vzhledem každého strávníka
a kuchaře, jak se kdysi v literatuře zmínila i má zesnulá kolegyně M.
D. Rettigová. Hned si také vysvětlíme proč.
Základním pravidlem pro práci v kuchyni, kterému se
krajově říká též "šukání" (= pohyb ‘sem-tam’ = obdoba angl. ‘push-pull’)
je DUCHOVNÍ PŘÍSTUP k samotnému vaření. Ten kdo vaří NERAD a nebo dokonce
že ‘MUSÍ’, tak ten ať do kuchyně raději VŮBEC NELEZE, aby nedostal pánví
nebo ‘dranžírákem’. K plotně se zásadně přistupuje s LÁSKOU k bližnímu,
protože bychom mu jí svým vyvařováním měli dávat nepokrytě a opravdově
najevo. Tuto lásku mu ostatně prostřednictvím pokrmu VYZNÁME přes jeho
žaludek. Náš strávník by nás správně neměl v kuchyni při vaření VŮBEC
VIDĚT, protože by ho mohla přejít chuť. Je potřeba vytvořit dojem, že
jídlo nám je servírováno jakoby od číšníka z restaurace, kde také nevíme,
jak probíhala jeho geneze a co měl kuchař na sobě. Je tedy řeč o úboru
a vzhledu naší kuchařky(e). Hladový muž musí být neustále udržován v iluzi,
že jídlo mu žena připravuje v čistém oblečení a ne v nějaké umaštěné zástěře
od krve ze zabíjačky nebo manželské hádky. Mj., tato stať je obsáhle popisována
v připravované knize autora našeho ‘Hvězdného okénka’ p. R. von Neuvirta
"Ženo, vrať se k plotně!" (Votobia). Ale zpět.
Kuchyň musí být též dostatečně větrána, aby se výpary
nenasakovaly do jejích omítek a aby nedocházelo k nechtěnému zahušťování
pokrmů nadměrným přísunem vápníku z olupovaného zdiva. Zanedbatelný není
ani vznik případných plísní, které se nedají omlouvat ani při přípravě
studených večeří, složených převážně např. z plísňových sýrů. Kuchyňská
LINKA by měla být jakýmsi SÉRIOVÝM PÁSEM, který začíná u sporáku a končí
u dřezu. Pro velkou praktičnost a úspornost je největším letošním hitem
klasický kuchyňský sporák na dřevo, na jehož litinových tálech můžeme
nejen vařit, ale dělat i všemožné placky a keramiku. Tento druh sporáku
nemusí mít navíc ani zamontovaný měřák odběru, protože spotřeba tohoto
druhu ‘pohonu’ je v podstatě nezměřitelná. Stěny okolo sporáku musí být
obloženy glazovanými obkladačkami, abychom z nich mohli dobře smývat nacákaný
přepálený omastek, těstoviny, škvarky či kousky masa. Myčka na nádobí
musí být umístěna v dostatečné vzdálenosti od žhavého sporáku, aby se
její umělohmotné části nezkroutily, na což se nevztahuje záruka. Nad plotnu
umístíme nehořlavý vějířovitý držák na sušení všemožného textilu, vyjma
bot. Po stěnách kuchyně jsou rozvěšeny vařečky, pánve, česnek a poličky
na koření, talíře, hrnky, kytky atd. atd. Dřez na zadělané a oslintané
nádobí nenecháváme naplněný příliš dlouho, protože by se časem mohl proměnit
v jeden veliký květináč neobvyklých kultur naší flóry. Tomuto však lze
preventivně zabránit jedním nebo menší smečkou domácích psíků, tzv. "lízálků",
kteří již netrpělivě čekají se zavěšenými ‘opratěmi’ na svých uslintaných
mordách, až my domlaskáme.
Digestoř na odsávání výparů je vzhledově tak hnusná
(připomíná zmenšeninu mlátičky na obilí), že její funkci raději nahrazujeme
otevřením okna. U některých manželství je nevraživost jednotlivých protagonistů
této přežívající instituce již tak NESNESITELNÁ, že žena z kuchyně raději
nevychází a strká žvanec svému bývalému milému do výdejního okénka, které
jí manžel raději vyrobil. Toto je však extrémní případ a vždy je lepší
spolu raději nějak vycházet a tu a tam i jídlo pochválit. Takže příště
si už něco dobrého na plotně zase vypálíme.
|
TV
KOUTEK - TV KOUTEK
CHABAŘOVICE FEST 7.
NOVÁ BYSTŘÍLNA
Zapomenutý generál Eduard Kadlec
Rozhovor s lékařem
CYKLOTOUR
Roman Holý vzpomíná

|