úvodník
program
- obsah
bylo, je či bude...
pozvánka do kina
primátoři
komunitní
nadace UL
hvězdné okénko
nad dopisy čtenářů
náš tip na výlet
zoo
ústecké hospody
rozhovor
státní vědecká knihovna
náš Egytp
demo recenze
činoherní studio
naše soutěž
vaříme s jirkou
různé
kontakty

|
aneb
"CO MOŽNÁ JEŠTĚ NEVÍTE - II"
aaV prvním díle mé poradenské služby pro
všechny KUCHYŇSKÉ KUTILY jsem pro Vás odstartoval celou sérii PRAKTICKÝCH
RAD. Jestli jste se již stihli některými dokonce i ŘÍDIT a konečný efekt
Vás v něčem trochu ZKLAMAL, tak se jako na potvoru jednalo o rady, které
jsou prozatím ve STÁDIU VÝVOJE. Dnes proto raději přikročím k naprosto
OSVĚDČENÝM a po věky VYZKOUŠENÝM. Hned při první z nich mi dáte zcela
jistě za pravdu, že je to TUTOVKA.
aaKdyž nechceme, aby nám párky při vaření
PRASKALY, tak je NEVAŘÍME a spolykáme je STUDENÉ. Brambory skladujeme
ve sklepě na DŘEVĚNÝCH lískách, aby se daly PROHLÍŽET. V UMĚLOHMOTNÝCH
přepravkách se na ně TOTIŽ nedá vůbec KOUKAT! Při rozklepávání vajec
nad pánví nejprve odstraníme ze skořápek zbytky SLEPIČINCŮ s přilepenými
PEŘÍČKY, aby se např. nějaké ORIENTÁLNÍ jídlo nezměnilo v typický STAROČESKÝ
recept. MOUČNÝCH červů ze starší mouky se zbavíme tak, že mouku VYSYPEME
do odpadků a koupíme mouku ČERSTVOU (i když bez PROTEINŮ). NAMRZLÉ brambory
poznáme nejen podle NAMRZLÉHO zelináře, ale i podle toho, že při rýpnutí
necítíme ODPOR. Proto do nich raději NERÝPEME a jejich případnou sladkost
'PŘEBIJEME' přidáním více SOLI. Česnek neskladujeme v blízkosti TERÁRIA,
aby se do něj nepustilo nějaké HÁĎÁTKO. Nafouknou-li se nám starší konzervy
('bombírování'), PROVRTÁME je z boku vrtákem o průměru 1 mm a pomocí
čelistí svěráku jim vrátíme PŮVODNÍ TVAR. Vyvrtaný otvor ještě před
lisováním ZALETUJEME a svár (nesmí být 'HOUSENKOVÝ'!) potřeme citrónem.
Vytvoří-li se na mléce ŠKRALOUP, což je velmi ODPORNÉ, tak mléko už
raději nikdy NEPIJEME, protože by se situace mohla OPAKOVAT. A NÉMLICH
to samé je to s TVAROHEM, což není nic jiného, než vydojená VEMENNÁ
SRAŽENINA. Smažený sýr obalený ručně v TROJOBALU (strojově pak ve STROJOBALU)
smažíme pouze v ČASOVÉ TÍSNI, aby se 'NETÁHL'. Chléb a knedlíky nekrájíme
NOŽEM, ale NITÍ. Kdybychom je totiž STLAČILI, nebyly by tak KYPRÉ. Měkké
těsto 'ROZVALUJEME' LAHVÍ od mléka, v krajním případě KRABICÍ (musíme
pak podsypávat!). Sněhové těsto nenecháváme STÁT (řídne), ale POLOŽÍME
jej na bok (houstne). Na pečení bábovky nepoužíváme KERAMICKOU formu,
abychom rozpoznali, že už je bábovka VYKLOPENÁ. Nádoby s porušeným smaltem
NEVYHAZUJEME a používáme je k pečení koláčů, franc. brambor nebo k opékání
knedlíků s vejci - smaltované lupínky se paralyzují ZAOBALENÍM do těsta.
Cibuli nestrouháme na PLECHOVÉM struhadle a ani ji NEMELEME v masovém
strojku - stykem s kovem TOTIŽ ZAHOŘKNE. Česnekový zápach z úst ničím
NEZAHÁNÍME, nýbrž přesvědčíme partnera(ku) o tom, že to tak MÁ BÝT!
Nepřistoupí-li na tuto variantu, pak se uchýlíme k ODLIŠNÝM sex. praktikám
(důtky, nirvána apod.) a nebo raději tento NEZDRAVÝ a NEUPŘÍMNÝ vztah
RADIKÁLNĚ ukončíme. Ptáky škubeme od OCASU k HLAVĚ. Ptáky 'odleželé'
pak škubeme opatrně PÉRA po PÉRU, abychom nepotrhali kůžičku. Drůbež
'vyháčkujeme' ihned po zabití a to tak, že pletací jehlicí s háčkem
na konci zavedeme ŘITNÍ SONDU a po zachycení střeva jej dvěma prsty
namočenými v kys. mléce (sterilizace) povytáhneme a odřízneme.
aa Maso pak tvoří samostatnou kapitolu.
Všudypřítomné masařky NEZABÍJÍME plácačkou přímo na syrovém mase, ale
v klidu vyčkáme, až do něj PORODÍ. Poté špičkou ostrého nože krouživým
pohybem VYŘÍZNEME rodící se zhoubné nádorové ložisko, které hodíme kočce
nebo slepicím. Na zmíněnou MASAŘKU pak neprodleně nasadíme PAVOUKA.
SPÁLENÉ kousky masa po pečení vyřazujeme a házíme je SOUSEDOVIC psovi.
Maso porcujeme přes VLÁKNO, na což postačí vyvařená PLENA nebo 'nejetý'
KAPESNÍK. MINUTKY před úpravou nesolíme, protože maso TOTIŽ na povrchu
VLHNE a tuk pak stříká na HODINKY. Meleme-li maso na HAŠI, přidáme špetku
MARJÁNKY. Do UDUŠENÉHO masa zásadně NEPÍCHÁME - vytékala by z něj zbytečně
ŠŤÁVIČKA.
aa A tak bychom přátelé mohli pokračovat
do nekonečna a já přeci nemám VŮBEC ZAPOTŘEBÍ zase poslouchat takové
ty ZÁVISTIVÉ řeči mých kolegů, že to mám ZASE DLOUHÝ apod. Ale příště
už si raději zase něco KONKRÉTNÍHO uklohníme, aby nás nepřešla CHUŤ
NA VAŘENÍ..
|