úvodník
program
- obsah
bylo, je či bude...
kino
primátoři
komunitní
nadace UL
hvězdné okénko
nad dopisy čtenářů
náš tip na výlet
zoo
chválíme
& káráme
ústecké hospody
rozhovor
státní vědecká knihovna
demo recenze
činoherní studio
naše soutěž
vaříme s jirkou
různé
kontakty
odkazy

|
STAVÍME
NA ČAJ
V předcházejícím receptáři jsme si postavili na KAFE.
Dnes si popíšeme daleko starší a úplně odlišnou recepturu, která je
opředena všemožnými mýty a bájemi. Jedná se o lehčí nenávykovou drogu
- ČAJ. S kafem má společného pouze to, že se na oba dva druhy těchto
nápojů musí STAVĚT. Bez tohoto STAVĚNÍ by se zkrátka připravit nedaly.
Snad právě proto se používá při zvaní na návštěvu zdvořilostní zaklínadlo
STAVTE SE NA... Nejprve si ale o čaji krátce popovídáme.
Jsou tři základní druhy tohoto nápoje. Za prvé je
to čaj TEPLÝ, ten vzniká z čaje VAŘÍCÍHO a za druhé je to čaj STUDENÝ,
ten vzniká tím, že necháme teplý čaj vychladnout, aniž bychom pro to
hnuli jenom prstem. Chce to jen udělat si trochu času (nebo kafe) a
v klidu vyčkat na jeho přeměnu.
Druhé základní rozdělení čaje je na čaj ČERNÝ a OVOCNÝ.
Někteří lidé však nerozdělují čaj na ŽÁDNÉ druhy. Když se jich někdo
optá "a jaký si dáte?", tak řeknou - ČAJ. Pro ně je to prostě
jen a jen ČAJ. Všemožní výrobci čaje se totiž stále snaží vnutit konzumentům
názor, že existují stovky druhů čaje, což pochopitelně NENÍ PRAVDA.
Jestli je čaj čínský, indický, cejlonský, zelený nebo modrý, tak je
to pořád jenom ČAJ. V každé zemi si prostě pěstují TEN SVŮJ čaj. U nás
je nejznámější PIGI a KLUB (v poslední době i JEMČA). Všemožné ovocné
aromatizované hybridy 'čaje', vyráběné v chemických laboratořích, jdou
sice dobře na odbyt, ale nemají s čajem jako takovým VŮBEC NIC společného!
Vhodným příměrem je např. SÓJOVÉ MASO. Takové maso také vůbec neexistuje.
Na zvíře ze sójového masa nenarazíte NIKDE.
Třetím základním druhem je čaj SYPANÝ a čaj PORCOVANÝ.
Mezi těmito dvěma druhy však již není nějakého markantního rozdílu,
pouze v jeho kvantitě. Ten kdo je zvyklý na svojí každodenní dávku,
tak používá zásadně čaj PORCOVANÝ a pokud si na něj trochu více zvykne,
tak postupně přechází na SYPANÝ, kterého si může nasypat kolik chce
(MAGORÁK). A nyní již k samotné přípravě ČAJE.
Stejně jako pro kafe, tak je i pro čaj nutno použít
VODU. Podle toho kolik lidí chce čaj, tak podle toho dáme vařit i dostatečné
množství vody. Kdo ještě nedokáže nebo zas až tak dobře nezná svou konvici
na vaření, tak si napřed tuto studenou vodu nalije do připravených hrníčků
(ještě bez čaje!) a pak jí z těchto hrníčků slije do konvice. K tomuto
základnímu množství vody přidá ještě tak půl šálku navíc, aby se při
vaření vody dostatečně vykompenzovaly ztráty, způsobené při jejím delším
vaření. K tomu však dochází pouze zřídka, protože když začne konvice
pískat, tak má každý NORMÁLNÍ člověk sto chutí jí vzít a prohodit jí
zavřeným kuchyňským oknem. Lidé sice vymýšlejí kdejaké technické hovadiny,
ale nikdo si ještě nedal práci s tím, aby se vyrobila NEPÍSKAVÁ konvice.
Hlavně, že mají NEREZOVOU. Ale zpět.
Do šálku(ů) zatím umístíme náš čaj. V případě toho
sypaného jej vysypeme do sítka. Vřele doporučuji sítko z umělé hmoty
a ne z přírodních materiálů, jaké nám nabízí např. asijský trh. Nikdy
nevíme jaká nemoc se může v těchto rákosech nebo bambusech skrývat.
Vařící vodu pak přes sítko přelijeme a necháme vodu čajem zbarvit. Máme-li
rádi silnější čaj, tak musí být voda tmavší a naopak. Pro děti doporučujeme
pouze světlejší OKR. Použitý čaj nikdy nevyhazujeme a používáme jej
i pro další STAVĚNÍ, dokud alespoň ještě trochu BARVÍ.
Závěrem bych chtěl říci, že pokud si časem k čaji
najdeme cestu a více k němu PŘIČICHNEME, tak se nám stejně jako pes
stane věrným společníkem. Oproti kafi má ještě tu výhodu, že se u něj
NEMUSÍ kouřit a nezanechává po sobě ten odporný LÓGR. Jsme-li intelektuálové,
tak stejně jako u kafe NESLADÍME!
Příště už se zase něčeho najíme.
|