STARÝHO
BOUŠKY NA KANÁRSKÉ OSTROVY II
Den
osmý - pátek 1. 6. 2001 - (http://usti.pvtnet.cz/bouska) -
V poledne jsme měli uvolniti pokoj, po troše spánku jsem vyrazil
utratiti poslední peseta za blbinku pro dítě Kateřinu, nakoupiti
dále cosi dárkových doutníků. V poledne jsme si spakovali
věci. Já skočil do hotelového bazénu a Jeník vyrazil do města.
Letadlo se zpozdilo, takže autobus pro nás přijel až v 16:30.
Odjeli jsme na letiště Reina Sofia, odlet maďarskou společností
v 8:00 místního času, přílet do Prahy po jedné hodině ranní,
chvíli čekání na zavazadlo a po třetí hodině už doma v Ústí.
V naší slavné republice byla v noci teplota 8 stupňů a po
dešti, já furt v krátkejch kalhotách, dosti šok po těch teplotách.
Ještě pár poznatků o ostrově La Palma: Banánový
likér - je národním nápojem ostrovanů - což tvrdí průvodci
a cestovní kanceláře, Winston ovšem tvrdí něco jiného - národním
nápojem ostrovanů je rum a whisky, což oni požívají se spoustou
strašně sladkýho kafe a to hlavně po ránu, když odcházejí
do práce (proto jsou některé bary otevřeny už od 6:00). Když
v Evropě začne zrát ovoce, což je zhruba v květnu, tak začínají
s expedicí banánů obtíže a spousta jich - než se stačí prodat
a vyvézt - přezraje. Vymysleli proto z nouze ctnost a přezrálé
banány dávají do betonových kádí, které přikryjí plastem a
nechají vykvasit. Na tom by nebylo nic moc zajímavého, zajímavý
je ale postup, jak z toho záparu vydestilují to podstatné.
Na betonovou nádrž postaví plechový kužel - černě natřený
(je v něm ruční hráblo na občasné promíchání), nechaj na něj
pražit sluníčko a seshora pak výpary plastovou trubičkou odvádějí
do děsně záhadného destilačního zařízení v blízkém domečku.
Vypadá to jako veliká plochá naplněná vodou a po vnitřních
stěnách má kovové trubky, ve kterých se páry chladí a destilují
na čirý destilát, jenž se ředí a pak ochucuje umělým barvivem
s příchutí banánu (dováží se to z Panamy, dost paradox). Těch
destilačních kolon je víc a podle teploty vody v míse je obsluha
přepíná. Nepochopím, jakým způsobem to pozná, ale vyšší alkoholy
a přiboudliny v tom prostě nejsou. Zbytek po destilaci je
výborným hnojivem. Maso od řezníka - Trochu jsme se nachytali
u místního řezníka ve Fuencalliente. Měli tam přepychová vepřová
žebírka z mladých prasátek, kostičky jako nic, uvařená je
mám docela rád a kolega též. Zakoupili jsme jich zhruba za
našich 100.- Kč a dali vařit (říkáme si potom, z vývaru si
uděláme polívčičku). Dopadlo to bídně, po prvním ochutnání
jsem myslel že upadnu. Vzhledem k vedrům jsou žebírka a prej
většina vepřového nasolená a to dosti výrazně. První várku
jsme vylili a vařili v nové vodě dál - bylo to eště slanější
a jíst to nešlo vůbec. Winston nám druhej den ráno vynadal,
že prej se to musí máčet ve studené vodě, minimálně 24 hodin
a vodu několikráte vyměnit a že vařením prostým se ta sůl
ve sraženém vařeném mase usadí a zažere a neodstraníš ji.
Furt mi to připadalo nějaký divný, ale asi pravdu měl - v
tomhle případě teda určitě.
Starej Bouška (bouska@pvtnet.cz)
|