úvodník
program - obsah
linka veřejné důvěry
pozvánka do kina
bylo, je či bude...
primátoři
hvězdné okénko
náš tip na výlet
zoo
káráme & chválíme
ústecké hospody
státní vědecká knihovna
činoherní studio
demo recenze
profily ústeckých kapel
naše soutěž
vaříme s jirkou
kontakty
odkazy

|
Tento
'hovězí nápad', napsat určité pojednání o tom, že "hovězí maso je strašidlo,
které obchází Evropu", stejně jako to kdysi napsal K. Marx o komunismu,
mne napadl jaksi samovolně. Původně jsem byl odhodlán, ve spolupráci s
nějakým odborným asistentem, pojmout celou problematiku na vědecké bázi.
To by však nikoho nezajímalo (např. vegetariány) a tak přistupuji k celému
problému obyčejným selským rozumem, k čemuž mi nedopomůže Bůh, ale skutečnost,
že již déle než 15 let žiju na vsi. Za tuto dobu mi prošlo rukama mnoho
tun všemožného libového hovězího a tučnějšího vepřového, avšak to se netýkalo
zvířat. Z těch jsem držel než králíci, slepice, berani, prasata, husy,
kachny, andulku, kozu, psi, kočky a krysy. Posledně jmenované však neplánovaně.
Hovězí zvíře, jehož nejznámějším zástupcem je KRÁVA, je mírumilovným dobytkem.
V současné době však doplácí na evropský mor, který dostal označení BSE.
Ten se dá laboratorně zjistit teprve tehdy, až někdo kus krávy pozře a
pak natáhne ráfy, což má oproti moru středověkému obrovskou nevýhodu,
protože ten se dal diagnostikovat ještě před smrtí a člověk měl alespoň
jistotu v přesné diagnóze a neumíral tedy v hádankách a depresích.
U hovězího dobytka zatím naštěstí nejsou podány důkazy
o tom, že by u něj docházelo k nějakým formám páření s dobytkem vepřovým,
což by znamenalo transpozici BSE např. na naše čuníky. Tím by se postupně
odboural starý venkovský zabíjačkový návyk a řezník by se zval pouze na
euthanazii a to aniž by se někdo musel vepře ptát, zdali si to dobře rozmyslel
a zdali se vším souhlasí. Selský rozum mi tedy velí, abych jednoduše vysvětlil,
jak se dá BSE zahubit. První zásadou je, že maso nesmíme požírat za syrova.
I když je nejvíce vitamínů B1 a B2 a minerálů obsaženo ve vnitřnostech,
tak ty raději házíme slepicím, které jsou tak tupé, že nemohou onemocnět
ani na tuto nákazu. Stoprocentní prevencí je však tepelná úprava na otevřeném
ohni. Dokud z masa nevyteče poslední kapička šťávičky, tak jej ignorujeme.
Maso pak dáváme na talíř zcela dehydrované a pokapeme si jej až teprve
omastkem z masa vepřového, které mezitím připravujeme na paralelní pánvi.
Zásadně též nekupujeme hovězí konzervy, protože nikdy nevíme, co je v
nich semleto. Hrůzostrašné historky z jatek a TV hororů jsou všeobecně
známy. Výhodou hovězího masa je též jeho dlouhotrvající zpracování za
účelem dokonalého změknutí. Čím déle jej připravujeme, tím více se minimalizuje
možnost nákazy. Zůstávají-li nám kousky hovězího mezi zuby, je to známka
toho, že není dostatečně měkké (a nebo, že jsme cosi zanedbali v ústní
hygieně). Důležité je též způsob jeho krájení, které musí být prováděno
tzv. "po letech", aby kontinuita vláken zůstala zachována a maso se nerozpadalo.
Avšak tou nejbezpečnější prevencí proti nákaze je to, že krávu nezabíjíme
a necháme jí dožít s tím, že jí využíváme k jiným účelům. Např. k produkci
mléka (krom jalovic), orbě (společně s nějakým volem), k reklamě (Milka)
nebo třeba i k filmařským účelům. Vzpomeňme na televizní hvězdu LYSAŇU
z filmu "Práče".
Závěrem je třeba dodat, že podobných nemocí bude společně
s "vývinem" lidské populace zcela jistě přibývat. Svět nakonec ZEŠÍLÍ
úplně celý. Dejte si radši osvědčený CHLEBA MÁSLEM.
J.
B. Š.
|
TV
KOUTEK - TV KOUTEK
RÁDIO DRBY PRDY DUDY
NOVÁ BYSTŘÍLNA
FREEDOM chystá oslavu
OSOBITÉ NEOSOBNÍ OSOBNOSTI
Úplné zatmění měsíce
ZÁKONÍK PRÁCE
Nevyjasněná úmrtí
Zajíček opět ve své jamce
ANDĚL EXIT
Nabídka pro neziskové org.
Rozhovor s ing. a s Pražákem

|