úvodník
program
- obsah
linka
veřejné důvěry
bylo, je či bude...
kino
primátoři
komunitní
nadace UL
hvězdné
okénko
nad dopisy čtenářů
náš tip na výlet
zoo
chválíme
& káráme
ústecké hospody
rozhovor
státní vědecká knihovna
činoherní studio
naše soutěž
vaříme s jirkou
různé
kontakty
odkazy

|
MEJEME
NÁDOBÍ
Tentokrát
si náš žaludek pěkně odpočine a to hlavně od minulé vovarové mastné
'pochoutky'. Břišní svaly se nám dnes budou zpevňovat při ohýbání nad
kuchyňským dřezem. Tento 'recept' je v podstatě NA OBJEDNÁVKU, jelikož
si jej vyžádala jedna z našich čtenářek-hospodyněk, která se i přiznala,
že podle mých receptur se pokouší dokonce i vařit!
Jako každá jiná činnost, tak i umývání nádobí by
mělo mít svůj ŘÁD (slovensky "RIAD"). Za předpokladu, že nedáváme námi
zasviněné nádoby vylizovat našim pejskům nebo nepoužíváme myčku na nádobí
nebo dokonce hospodyni, tak se musíme ohnout nad dřez sami. Za tímto
účelem bych se s vámi rád podělil o ty nejdůležitější zásady.
Nad napuštěný dřez se nikdy nenakláníme s plným žaludkem
nebo po flámu - navýšené PH či jiná kyselost mycího roztoku by ke sterilitě
nepřispěla. Voda musí mít teplotu (nad nulou) až do hranice snesitelnosti,
aby se v ní při případném nedostatku času mohlo nádobí nechat pouze
na kratší dobu odmočit a aby nám neslezly nehty nebo se nevytvořily
puchýře na rukou. Zbytky jídel, které drží na dně nebo na bocích nádob
pevně jako satanská víra, odstraňujeme buďto pomocí jakékoliv agresívní
chemie (šupinkový louh, kys. solná apod.) nebo poklepáváním malým kladívkem
z opačné strany nádoby, stejně jako se vyklepává zatvrdlá sádra. To
však platí pouze pro KOVOVÉ nádoby! Stačí je pak opláchnout vlažnou
čistou vodou a otřít utěrkou. Výrobky potažené teflonovou blánou nedrhneme
kovovou drátěnkou, aby se tato blána neprotrhla. Nerezové nádobí si
můžeme předčistit ještě před ponořením do vody tím, že ztvrdlé a přepálené
'škvarky' z jídel zkoušíme vyškrábat příborovým nožem nebo lžící. Zde
se dá použít i sada smirků do čísla 200. U tohoto typu nádobí se nenechme
zmýlit, že jsme jej řádně neumyli, jelikož je na něm i po umytí občas
vidět tzv. vodní kámen, který je sice pěkný prevít, ale není ničemu
na překážku. U smaltovaného nádobí se nám při mytí nesmí odlupovat smaltové
šupinky, aby nám při závěrečném vypouštění vody neucpaly sifon. Skleněné
nádobí nebo nádoby s vylisovanými měrkami si před omytím řádně prohlédneme,
není-li na něm namalovaná nějaká okrasná malůvka, aby jí při mytí nějaký
pečlivka či puntičkář drátěnkou neodstranil. To by byla obzvláště škoda
u tzv. 'cibuláků'. Věci z umělých hmot myjeme až v poslední várce, aby
nám nezměnily ve vodě tvar a rozměr (mnozí z Vás si jistě vzpomenou
na tehdejší novinku z bývalé NDR v podobě umělohmotných lžiček, které
se v horkém kafi rozpustily dříve než cukr). To samé platí o příborech,
u kterých postačí umývat pouze hladké plochy, protože na ostřích nožů
se zbytky jídel nepřichytávají.
Všechny tyto umyté věci odkládáme do odkapávače a
po 24 hodinách uklízíme na své místo. Ti netrpěliví nebo méně majetní
(mají málo nádobí či peněz na jídlo) utírají nedočkavě nádobí utěrkou,
která by měla dobře nasávat a nepouštět chlupy. Ty by se nám mohly při
dalším jídle dostat do krku a způsobit nechutenství nebo dávení. Při
vypouštění vody se ubezpečíme o tom, že sifon pod dřezem je dobře zašroubován,
aby nám vypouštěný vír kalné stoky nevytekl na nohy a my vzteky s ním.
Při tomto vypouštění používáme tzv. filtrační 'sifónek', který zachytí
nerozpustné částice z jídel. Je-li zcela zaplněn a tudíž přebírá funkci
špuntu, lehce jej nadzvedneme, aby mohla stoka rychleji odtéci do Hamburku.
Snad jsem na nic důležitého nezapomněl.
|