úvodník
program - obsah
linka veřejné důvěry
bylo, je či bude...
kino
primátoři
komunitní nadace UL
hvězdné okénko
nad dopisy čtenářů
náš tip na výlet
zoo
chválíme & káráme
ústecké hospody
rozhovor
státní vědecká knihovna
činoherní studio
naše soutěž
vaříme s jirkou
různé
kontakty
odkazy

 

    MEJEME NÁDOBÍ

   Tentokrát si náš žaludek pěkně odpočine a to hlavně od minulé vovarové mastné 'pochoutky'. Břišní svaly se nám dnes budou zpevňovat při ohýbání nad kuchyňským dřezem. Tento 'recept' je v podstatě NA OBJEDNÁVKU, jelikož si jej vyžádala jedna z našich čtenářek-hospodyněk, která se i přiznala, že podle mých receptur se pokouší dokonce i vařit!
    Jako každá jiná činnost, tak i umývání nádobí by mělo mít svůj ŘÁD (slovensky "RIAD"). Za předpokladu, že nedáváme námi zasviněné nádoby vylizovat našim pejskům nebo nepoužíváme myčku na nádobí nebo dokonce hospodyni, tak se musíme ohnout nad dřez sami. Za tímto účelem bych se s vámi rád podělil o ty nejdůležitější zásady.
    Nad napuštěný dřez se nikdy nenakláníme s plným žaludkem nebo po flámu - navýšené PH či jiná kyselost mycího roztoku by ke sterilitě nepřispěla. Voda musí mít teplotu (nad nulou) až do hranice snesitelnosti, aby se v ní při případném nedostatku času mohlo nádobí nechat pouze na kratší dobu odmočit a aby nám neslezly nehty nebo se nevytvořily puchýře na rukou. Zbytky jídel, které drží na dně nebo na bocích nádob pevně jako satanská víra, odstraňujeme buďto pomocí jakékoliv agresívní chemie (šupinkový louh, kys. solná apod.) nebo poklepáváním malým kladívkem z opačné strany nádoby, stejně jako se vyklepává zatvrdlá sádra. To však platí pouze pro KOVOVÉ nádoby! Stačí je pak opláchnout vlažnou čistou vodou a otřít utěrkou. Výrobky potažené teflonovou blánou nedrhneme kovovou drátěnkou, aby se tato blána neprotrhla. Nerezové nádobí si můžeme předčistit ještě před ponořením do vody tím, že ztvrdlé a přepálené 'škvarky' z jídel zkoušíme vyškrábat příborovým nožem nebo lžící. Zde se dá použít i sada smirků do čísla 200. U tohoto typu nádobí se nenechme zmýlit, že jsme jej řádně neumyli, jelikož je na něm i po umytí občas vidět tzv. vodní kámen, který je sice pěkný prevít, ale není ničemu na překážku. U smaltovaného nádobí se nám při mytí nesmí odlupovat smaltové šupinky, aby nám při závěrečném vypouštění vody neucpaly sifon. Skleněné nádobí nebo nádoby s vylisovanými měrkami si před omytím řádně prohlédneme, není-li na něm namalovaná nějaká okrasná malůvka, aby jí při mytí nějaký pečlivka či puntičkář drátěnkou neodstranil. To by byla obzvláště škoda u tzv. 'cibuláků'. Věci z umělých hmot myjeme až v poslední várce, aby nám nezměnily ve vodě tvar a rozměr (mnozí z Vás si jistě vzpomenou na tehdejší novinku z bývalé NDR v podobě umělohmotných lžiček, které se v horkém kafi rozpustily dříve než cukr). To samé platí o příborech, u kterých postačí umývat pouze hladké plochy, protože na ostřích nožů se zbytky jídel nepřichytávají.
    Všechny tyto umyté věci odkládáme do odkapávače a po 24 hodinách uklízíme na své místo. Ti netrpěliví nebo méně majetní (mají málo nádobí či peněz na jídlo) utírají nedočkavě nádobí utěrkou, která by měla dobře nasávat a nepouštět chlupy. Ty by se nám mohly při dalším jídle dostat do krku a způsobit nechutenství nebo dávení. Při vypouštění vody se ubezpečíme o tom, že sifon pod dřezem je dobře zašroubován, aby nám vypouštěný vír kalné stoky nevytekl na nohy a my vzteky s ním. Při tomto vypouštění používáme tzv. filtrační 'sifónek', který zachytí nerozpustné částice z jídel. Je-li zcela zaplněn a tudíž přebírá funkci špuntu, lehce jej nadzvedneme, aby mohla stoka rychleji odtéci do Hamburku. Snad jsem na nic důležitého nezapomněl.

 
 


Copyright © 2000 KK & UKP'98